rouwverwerking | verliesverwerking | ziekte & meer

Schilderen uit je hart: de kracht van kleur

annemarie rijkseAnnemarie Rijkse geeft therapeutische workshops ‘schilderen uit je hart’. Daarmee helpt ze mensen verder in hun proces van rouwverwerking.

Mensen die een dierbare verloren, depressieve mensen, slachtoffers van seksueel misbruik, mensen die geconfronteerd worden met ziekte, een trauma hebben te verwerken, enzovoort. Velen vinden baat bij de kunstzinnige aanpak van Annemarie.

Bevrijdende kleuren

Kleur is belangrijk in het leven van de kunstenares. Annemarie: “Kleuren zijn verbonden met emotie. Met een grote kwast en niet vanaf een voorbeeld gebruik je die emotie om uit jezelf te halen wat in je zit.”

Het is niet een kwestie van lukraak maar wat strooien met kleuren. Rijkse laat haar cursisten werken van donker naar licht. Te beginnen met turkoois, de kleur van het uiten en daarna met die van rouw, paars, purper of donkergroen. Gaandeweg maken de donkere kleuren plaats voor de lichtere varianten.

Het werkt bevrijdend, weet Annemarie. “Met kleuren probeer ik mensen in hun kracht te zetten, ze te laten ervaren wat kleuren met hen kunnen doen. Je hoeft geen ervaring te hebben om aan de workshop ‘schilderen uit je hart’ mee te doen” benadrukt ze.

Schilderen zet deur open voor praten

therapeutisch schilderen annemarie rijkseHaar workshops brengen veranderingen teweeg, merkt Annemarie. “Ik zie mensen timide binnenkomen. Ik moet hun vertrouwen winnen. Doordat ik mezelf open en kwetsbaar opstel gaat dat meestal snel en kan ik in korte tijd veel uit hen trekken. De grote kwasten geven daarbij veel vrijheid om dingen op papier te zetten.”

Schilderen is makkelijker dan praten, maar door te schilderen zet je wel de deur open om je emotie te uiten, ook in woorden, is haar ervaring.

De cursisten vinden daarnaast steun bij elkaar. Ze herkennen elkaars verdriet en staan open voor elkaar. Annemarie ziet wat haar workshops met mensen doen en is dankbaar dat zij op deze manier een steun mag zijn voor mensen die hun weg zoeken door het rouwlandschap.

Meditatie, dans, muziek

Binnen haar bedrijf, dat ze in 2010 oprichtte is therapeutisch schilderen een van de dingen die haar het meest na aan het hart liggen. Haar workshops geeft Annemarie vanuit haar praktijk in Nederhorst den Berg of op locatie.

Ze werkt alleen, maar ook samen met andere deskundigen om mensen nog meer te kunnen helpen. In combinaties van meditatie, muziek, dans en schilderen ziet ze veel heil en ze wil hiermee ook actief mee aan de slag blijven.

De kunstenares kan zich goed inleven in het verdriet van haar cursisten. Ze kampte lange tijd met ziekte, verloor 5 jaar geleden een dierbare en gebeurtenissen in haar kleutertijd trokken hun sporen.

Ervaringen die met haar meegaan en die ze nu inzet, samen met haar kunstzinnige inslag om mensen verder te helpen.

Meer informatie over het werk van Annemarie Rijkse vind je op haar website www.kunstanne.nl.

RIA
08-01-2014

 

Gecategoriseerd in: CREATIEVE WORKSHOPS, WEBLOG

Schrijf je hier in voor de