rouwverwerking | verliesverwerking | ziekte & meer

Roel – Hans Peter: De vlindertuin (recensie)

Hans Peter Roel - De VlindertuinWanhoop en radeloosheid treffen Peter en Suzanne als zij hun vijfjarig zoontje Sem na een korte, heftige ziekte aan de dood moeten afstaan. Een rauwe, gapende wond slaat een gat in het geluk van hun jonge gezin. Diepe rouw dreigt hen uit elkaar te drijven omdat beiden verstrikt zitten in hun eigen verdriet en niet in staat zijn dit met elkaar te delen.

Peter, van beroep leraar Nederlands maar in zijn hart schrijver zoekt naar een uitweg. “Het is niet de tijd die geneest, maar wat ik doe met deze tijd” schrijft hij. Daarom besluit hij een week naar Domburg te gaan, de plek die als een rode draad door zijn leven loopt. Hij verwacht een helende werking van het strand, de zee.

In de eeuwig rollende golven richting strand en terug in een groter geheel, ervaart hij de natuur als een baken van troost. In Domburg ontmoet hij een Schot die hem inwijdt in de Keltische cultuur. Volgens de Kelten maken zielen van overleden mensen deel uit van het dagelijkse leven, zijn ze overal om ons heen. De meeste mensen zijn echter zo afgestompt dat ze deze wereld niet voelen.

Op aanraden van de Schot brengt Peter, samen met Suzanne een bezoek aan Ana, een oude oermoeder in de Keltische wijsheden. Ana maakt hen deelgenoot van haar inzichten, waarin de vlinder met zijn teerheid en korte levensduur de kortstondigheid van het leven symboliseert. Op eenzelfde manier is een mensenleven te bezien vanuit de eeuwige zielenwereld. Ana’s verhalen en de magnifieke vlindertuin hebben een helende werking op Peter en Suzanne. Ze vinden er troost, hoop voor de toekomst en hun liefde voor elkaar terug.

‘De Vlindertuin’ is een troostboek, hoofdzakelijk geschreven vanuit het ik perspectief van Peter. Hij doet dat ontroerend mooi. De loutering die hij ondervindt in de vlindertuin verwoordt hij in wijsheden, die je niet snel loslaten en tot nadenken stemmen. Peter vindt in de vlindertuin ook de liefde weer terug. De liefde, die de adem van de ziel is. Een prachtig, ontroerend boek.

RIA
26-02-2013

Tagged als:

Gecategoriseerd in: RECENSIES: ALVAST VOOR JE GELEZEN, Roel - Hans Peter

Schrijf je hier in voor de