rouwverwerking | verliesverwerking | ziekte & meer

Manu Keirse – Vingerafdruk van verdriet (recensie)

Manu Keirse - Vingerafdruk van verdriet

Vingerafdruk van verdriet

Rouwdeskundige Manu Keirse heeft ‘Vingerafdruk van Verdriet’ geschreven als hulpmiddel bij de verwerking van een verleden dat onherroepelijk voorbij is en het aanvaarden van een toekomst die nog moet worden geleefd.

Het is een bemoedigend boekje in handzaam formaat, waarin je ook mooie gedichten en schilderingen vindt. Keirse stelt niet de dood centraal, maar juist het leven. Dat het gaat over leven laat hij direct al zien bij het openslaan van het boek met een gedicht van Toon Hermans:

Over leven

Zoals de dag
uit de nacht treedt
treedt het leven uit de dood
er is liefde
die niet sterft.

Toon Hermans

“Verdriet is als een vingerafdruk: voor iedereen herkenbaar en toch zijn geen twee vingerafdrukken gelijk. De lijnen lopen telkens weer anders en vormen een uniek patroon. Zo is het ook met verdriet.”

Het is niet te wegen of te meten. Het is zo erg als het is voor de mens die het overkomt. Verdriet is de keerzijde van liefde en kan heel heftig zijn.

De schrijver noemt rouw is geen gebeurtenis, het is een proces. Je moet het niet alléén proberen te overleven. Vragen om aandacht is soms moeilijker dan vragen om praktische hulp. Maar toch heb je hulp van anderen nodig. Daarom is dit boekje ook voor mensen met een rouwende in hun omgeving een heel zinvol boekje. Een welkom hulpmiddel.

Zinvol geschenk

Het is geen boek om van a tot z te lezen, maar om steeds weer op te pakken. Te lezen en te herlezen. Het is als een zonnebril die het beeld verzacht en beter zien mogelijk maakt.

Wil je iets doen voor iemand die gebukt gaat onder een groot verdriet en heb je het gevoel met lege handen te staan, dan geef je hem of haar met ‘Vingerafdruk van verdriet’ een waardevol geschenk.

De Vlaamse rouwexpert Manu Keirse is klinisch psycholoog en licentiaat ofwel doctorandus in de medisch-sociale wetenschappen. Hij heeft veel ervaring op het gebied van diagnostiek en behandeling van complexe psychische problemen. Als klinisch psycholoog past hij wetenschappelijke inzichten toe in de klinische praktijk.

Manu Keirse is een begenadigd schrijver op het gebied van rouw- en verliesverwerking. Hij slaagt erin troost in woorden te vangen op een manier die je raakt. Keirse schrijft erg toegankelijk. Hij raakt je en geeft je houvast. Of hij reikt je juist instrumenten aan die je helpen open te staan voor het verdriet van anderen.

Gecategoriseerd in: algemeen, Keirse - Manu, RECENSIES: ALVAST VOOR JE GELEZEN

Schrijf je hier in voor de