rouwverwerking | verliesverwerking | ziekte & meer

Dood grootste taboe moderne tijd

Time of DeathHet staat als een paal boven water. Eén keer gaan we dood. Eigenlijk is het de enige zekerheid in ons leven. Toch zetten we de dood het liefst buiten de deur. ‘De dood bespreekbaar maken. Het zou een goed tegengif zijn tegen het krampachtige wegkijkgedrag van nu’ schrijft Bart Smout op Volkskrant.nl.  

Met de dood in ogen

Het liefst moffelen we de dood ergens weg achter de coulissen was zijn ervaring bij het kijken van de serie ‘Time of Death’ op Showtime. Je bent getuige van chronisch zieken die weten dat hun dagen hier op aarde geteld zijn. Confronterend, een beetje onverwacht wel, vond hij. Op tv worden we immers overspoeld met doden.

Klopt. Bij het zien van al de dodelijke slachtoffers van bijvoorbeeld de tyfoon Haiyan, zijn we geschokt. Even. Onze hersenen starten geen proces op waarbij we kijken naar onze eigen sterfelijkheid. Smout noemt het een gemedialiseerde dood, gepresenteerd volgens een vast patroon. En filmgeweld is entertaining.

Dichtbij laat de dood zich niet wegduwen

Een serie als ‘Time of Death’ of de Nederlandse versie ‘Over mijn lijk’ is anders. Jij zou het kunnen zijn die daar de hoofdrol speelt. Zo komt de dood dichtbij en denk je na over je eigen sterfelijkheid. Dan laat de dood zich niet wegduwen. Daarvoor hoef je overigens niet naar de tv te kijken. Als in jouw eigen omgeving de dood dichtbij is zet je dat heel erg aan het denken.

Hou jezelf niet voor de gek

Maar wees eerlijk, in de regel duwen we de dood graag weg. Met antirimpel crèmes, cosmetische chirurgie, gezond bewegen, eten, noem maar op. We houden onszelf graag voor de gek.

Gedenk: Memento Mori

De dood geeft zin aan het leven. Sta daar bij stil, dan leef je bewuster, stelt de schrijver. Hij pleit voor een Memento Mori dag. In het rijtje van onzinnige dagen voor van alles en nog wat, past deze wel. Meteen een goed tegengif voor het krampachtige wegkijk gedrag van nu.

Het hele artikel van Bart Smout beveel ik van harte bij je aan.

Je vindt daar ook de link naar het YouTube filmpje.

Ria
22-11-2013

Tagged als:

2 Responses

  1. Beste Ria,

    Dankjewel voor je mooie samenvatting. Ik geef je graag mijn reactie ook:
    http://www.leefgetijden.nl/een-lintje-om-de-dood/

    hartelijke groet,
    Carola Kruijswijk

Schrijf je hier in voor de