rouwverwerking | verliesverwerking | ziekte & meer

Bont – Beppie de: Tegenwind (recensie)

Bont - Beppie de - Tegenwind

Tegenwind

Een boek over rouwverwerking, of juist het gebrek eraan, dat leest als een trein. In dat opzicht is ‘Tegenwind’ van Beppie de Bont een complete verrassing. De reden waarom absoluut niet. Het is de nachtmerrie die zich vastzet in haar leven als bij het ongeboren leven in haar buik een echoloze ruimte wordt geconstateerd. We schrijven dan 1991.

Zware zwangerschap

De zwangerschap is fysiek zwaar, een buik die buiten proportioneel groeit door een teveel aan vruchtwater, wat het gevolg is van een slokdarmafwijking bij de kleine. Na een zware bevalling is het moment van euforie kort. “Op het moment dat ze Sjors van mij wegnamen, kreeg ik het gevoel van angst en onzekerheid weer terug. We zaten nog steeds in de nachtmerrie. Lichamelijk was ik dan wel verlost, maar geestelijk niet.”

Angstige prognose

Helaas is er meer mis met Sjors dan alleen een operabele slokdarmafwijking. De term Chargesyndroom valt. Charge staat in dit geval voor de meest voorkomende symptomen van dit syndroom, waaronder hartafwijkingen, evenwichts- en oorafwijkingen. Een prognose die Beppie en vader Henk met angst vervult. Als Sjors zich enkele weken na zijn geboorte verslikt blijkt hoe broos zijn gezondheid is. “Het besef dat het goed fout was met Sjors drong razendsnel tot ons door.” De conditie van het mannetje gaat zienderogen achteruit. Een hartoperatie brengt verlichting, geen genezing en ook geen oplossing voor het verpletterende nieuws dat Sjors nooit goed zal kunnen horen en zien.

Onverwacht afscheid

Acht weken oud is Sjors, als hij onverwacht overlijdt. De communicatie met de artsen, het onderbuik gevoel dat de waarheid omtrent het overlijden wordt achtergehouden, blokkeert het proces van rouwverwerking, al had Beppie daar toen nog geen notie van. Jarenlang blijft zij gevangen in een mist van verdriet. Haar schreeuw en die van Henk, om de waarheid stuit op de hautaine houding van behandelende artsen. Vergeet niet, begin jaren 90 was internet nog geen gemeengoed en het vergaren van informatie een stuk lastiger dan nu.

Niets is vanzelfsprekend

Na Sjors worden er in het gezin De Bont nog twee jongetjes geboren en ook dat gaat absoluut niet vanzelfsprekend. De zwangerschappen waren een vorm van overleven. “Genieten was er niet bij. Ik kende daarvan het gevoel niet eens meer. Bovendien walste nog steeds het verlies van Sjors over alle mooie momenten heen.”

Als moeder zou ik Beppie willen knuffelen en vasthouden, voor zoveel ellende wil je je dochter sparen. Gevangen in hun eigen verdriet en verleden zijn Beppie’s ouders daartoe jammer genoeg niet in staat. De liefde is er wel, maar het onvermogen om die te tonen is groter. Begrip ondervindt zij gelukkig wel bij haar schoonfamilie. De momenten bijvoorbeeld, dat schoonzus Ellie met raad en daad voor hen klaarstaat zijn ontelbaar en van goud.

Ontroerend eerlijk

In een vlotte schrijfstijl en eerlijk over haar gevoelens maakt Beppie ons deelgenoot van haar verdriet, haar woede, haar angst, maar ook van de vreugde die het leven toch ook weer brengt. Ze verhaalt over hun contacten met een medium, een holistisch psychotherapeute, het gesprek jaren na dato met een arts van het kinderziekenhuis waar Sjors zijn korte leventje leefde. ‘Tegenwind’ ontroert, zo ook het  gedicht waarmee Beppie het boek besluit.

RIA
12-11-2014

ps. Heb je dit boek gelezen? Je reactie op deze site is welkom.

Acceptatie

Het gat in mijn hart,
lijkt eindelijk gedicht.
Mijn leven is overschaduwd,
door het helder licht.
Was het de tijd
die mijn wond heeft geheeld?
De Liefde
die mijn verdriet heeft gestreeld?

Hoe wonderlijk hoe dit grote gemis,
vandaag nog slechts een herinnering is …
Door mijn wolkenhemel,
straalt fel het zonlicht van morgen.
Het litteken is er wel,
maar ligt onder mijn glimlach verborgen.
Ik koester het al naar  gelang,
want
het IS er en BLIJFT levenslang.

Beppie de Bont (23-08-2009)

Tagged als: ,

Gecategoriseerd in: Bont - Beppie de, RECENSIES: ALVAST VOOR JE GELEZEN, verlies baby voor of na geboorte, verlies kind

2 Responses

  1. Dankjewel Ria voor de mooie recensie! Ik ben er heel erg blij mee. Gr. Beppie

  2. Graag gedaan Beppie.

    Hartelijke groet,
    Ria

Schrijf je hier in voor de