rouwverwerking | verliesverwerking | ziekte & meer

10 vragen aan rouwdeskundige Manu Keirse

Keirse - Manou - Helpen bij verlies en verdrietManou Keirse weet veel van rouw en rouwverwerking.

Voor een Belgisch jongeren zapmagazine stelde Lobke Gielkens 10 vragen aan de klinisch psycholoog.

Een samenvatting.

1) Verdriet, wat is dat eigenlijk?

Verdriet is pijn die het gevoel raakt en die in elk facet van je leven doordringt. Thuis, school, werk, noem maar op. Verdriet omvat veel gevoelens, van angst, agressie, schuld tot boosheid. Verdriet moet naar buiten komen.

2) Verdriet, gaat dat ooit over?

Na verlies komt er een moment dat je weer van het leven kan genieten. Zo nu en dan kan het verdriet wel zo weer de kop opsteken. Vergelijk verdriet maar met een wond. Genezing vraagt zorg, soms heel veel zorg en aandacht.

3) Wat gebeurt er als je rouwt omdat je een dierbare verliest?

Rouw voelt als een last op je schouders. Je kunt er helemaal ziek van worden. Op school lukt het niet, je raakt in een isolement of je wordt heel boos of agressief. Je kunt je niet goed concentreren. Dat zijn allemaal verschijnselen van rouw.

4) Tegenwoordig zijn er ook rouwmomenten op Internet. Wat vindt u daarvan?

Voor rouwsituaties hebben manieren om je te uiten op internet een positief effect. Het is een medium waarmee de jeugd vertrouwd is. Internet vervangt nooit de warmte en liefde van direct contact, van knuffelen.

5) Wat kan je zeggen tegen iemand die verdriet heeft?

Niks zeggen. Luisteren en laat de ander maar vertellen. Neem er wel de tijd voor mensen die rouwen. Een vraag als “Hoe is het?” heeft geen toegevoegde waarde.

6) Als je ouders zijn gescheiden, dan is dat toch ook verlies?

Ja, maar echtscheiding is niet het ergste. Dat is als je je hele kindertijd in een gezin opgroeit waar altijd ruzie is. Het is wel heel belangrijk dat je niet hoeft te kiezen voor één van je ouders en dat je een positief beeld van beide hebt.

7) Hoe uit zich liefdesverdriet?

Als je verliefdheid plotseling wordt afgebroken stort je hele wereld in. Als je jong bent weet je nog niet dat dit verdriet wel overgaat. Maar je moet er wel doorheen om weer in de toekomst te kunnen geloven.

8) Geluk en verdriet liggen soms dicht bij elkaar. Waar ligt de grens?

Je kunt huilen van blijdschap en lachen van verdriet. Verdriet en vreugde liggen heel dicht bij elkaar. Je kunt heel verdrietig zijn om iemand, maar plotseling ook heel erg moeten lachen als je denkt aan leuke dingen die jullie hebben beleefd.

9) Is er een verschil tussen het verdriet van mannen en vrouwen?

Mannen en vrouwen ervaren beide verdriet. Vrouwen uiten hun verdriet vaak wat makkelijker. Voor mannen is dat meestal wat moeilijker. Van jongs af aan is hun vaak voorgehouden dat grote jongens niet huilen en meisjes moeten beschermen.

10) Bestaat er in onze maatschappij nog altijd een taboe rond verdriet?

Absoluut. Je loopt niet snel met je verdriet te koop. Vaak durven mensen er niet over te praten. Ik ben er voor dat er meer openheid moet komen over rouwen en verlies.

Het hele interview met rouwdeskundige Manu Keirse lees je hier.

Manu Keirse schreef onder andere het boek  ‘Helpen bij verlies en verdriet’. Dit is een onmisbare gids als je mensen die verdriet hebben wilt helpen. Het kan jou ook helpen als je zelf in een proces van rouwverwerking zit.

Tagged als: , ,

Gecategoriseerd in: algemeen, Keirse - Manu, WEBLOG

Schrijf je hier in voor de